• Aktuality

Aktuality

21. dubna 2016


Ve dnech 4. až 6. dubna 2016 se konalo vědecké kolokvium doktorandů katolické teologie na Velehradě. Již samotné místo je symbolicky spojeno s počátky křesťanství u nás a působením sv. Cyrila a Metoděje. „Genius loci“ zde vytváří odkaz modliteb cisterciáckých mnichů i pozdější snahy vést dialog mezi církvemi Východu a Západu za nemalé podpory zdejších jezuitů.



Vědeckého kolokvia se zúčastnili nadějní katoličtí teologové studující na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy, Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.


První den otevřel pan proděkan doc. Karel Sládek, který připomněl souvislosti mezi historií Velehradu a odkazem díla profesora Tomáše kardinála Špidlíka.


Na konci dne se sloužila mše svatá v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje před ikonou Panny Marie, Matky jednoty křesťanů. Mši sloužil pan děkan dr. Prokop Brož.


Stěžejní přednášku pronesl doc. Michal Altrichter z Cyrilometodějské teologické fakulty na téma „Současní čeští teologové“. Během následujících dnů každý z doktorandů představil svůj projekt. Po každém vstupu následovala plodná diskuse.


Přátelská atmosféra setkání vytvořila důležité „podhoubí“ pro klidnou teologickou práci. Nechyběl duchovní program. Každé ráno se účastníci kolokvia mohli účastnit ranních chval. Poslední den za společného zpěvu prošli přítomní účastníci branou milosrdenství. Kolokvium bylo zakončeno modlitbou a zpěvy u sarkofágu Tomáše Špidlíka.



Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám