• Aktuality

Aktuality

1. července 2016

AUC Theologica 1/2016 o tržním hospodářství


Jednotlivé články jsou ke stažení ZDE (.pdf)



Právě vyšlo nové číslo časopisu Katolické teologické fakulty v Praze AUC Theologica. Tematickou část tvoří pětice článků českých i zahraničních odborníků zaměřených na otázku tržního hospodářství. Vedle aktuálního ekonomického vývoje ve světě podnítilo tematické zaměřeni tohoto čísla rovněž 25. výročí vydání encykliky Centesimus annus. Tato v pořadí třetí sociální encyklika Jana Pavla II. – a zároveň první encyklika, která vyšla po pádu železné opony – se zapsala do dějin katolického sociálního učení jako první papežský dokument, jenž hodnotí trh a tržní hospodářství explicitně kladně (srov. Centesimus annus, čl. 34). Jan Pavel II. – stejně jako jeho předchůdci v papežském úřadě – nicméně v uvedené encyklice důrazně podtrhuje, že trh nesmí být cílem sám o sobě, nýbrž že je třeba jej chápat jako nástroj ve službě společnému dobru.


Třem článkům, které se koncentrují na dílčí témata tržního hospodářství, jsou předřazeny dvě přehledové studie: Gerhard Kruip předkládá vývoj chápání tržního hospodářství v papežském sociálním učení od první sociální encykliky až do současnosti. Zvláštní pozornost přitom věnuje analýze sociálního učení papeže Františka. V závěru svého pojednání se zamýšlí nad aktuálními výzvami pro sociálně spravedlivou a ekologicky odpovědnou podobu tržního hospodářství v dnešním světě. Jindřich Halama se zaměřuje na chápání trhu a tržního hospodářství v evangelické tradici. Ve svém článku nahlíží do dějin protestantismu a osvětluje známou tezi M. Webera o spojení protestantské etiky a kapitalismu. Stejně jako G. Kruip věnuje J. Halama zvláštní pozornost chápání tržního hospodářství v církevní tradici od konce 19. století do současnosti. Je pozoruhodné, že katolická i evangelická tradice v tomto období vykazují konvergence. Podobně jako v papežských encyklikách lze i v ekumenickém hnuti po první světové válce a v dokumentech německé evangelické církve z nedávné doby vypozorovat snahu o hledání „třetí cesty“ mezi liberálním kapitalismem a socialismem, která je blízká konceptu sociálního (a ekologického) tržního hospodářství.


V následujícím článku staví Claudius Bachmann do kritického světla klíčové myšlenkové modely současné ekonomické vědy. V návaznosti na poslední papežské dokumenty vyzývá ke znovuobjevení myšlenky praktické moudrosti, jež má dlouhou tradici sahající až do antické filozofie, coby „integrativní a normativní vůdčí ideje“ v rámci tržního hospodářství.


Další dva příspěvky se zaměřují na dílčí oblasti tržního hospodářství na globální úrovni. V centru pozornosti Johannese Mullera stoji nejen podoba současného uspořádání světového obchodu a jeho etická reflexe, nýbrž rovněž doposud vyjednávaná smlouva o volném obchodu mezi Evropskou unii a Spojenými státy americkými (TTIP), kterou autor podrobuje socialněetické analýze. Wolf-Gero Reichert se ve své studii zabývá narůstající rolí finančních trhů v podnikání. Po popisu situace představuje orientační etické principy (zaměření hospodářství na společné dobro, sociální ukotvení podnikání, služebnou funkci finančního systému) a v jejich světle formuluje impulsy pro změnu rámcových podmínek uspořádání finančního systému.


Číslo pak doplňuje několik netematických studií. Yves De Maesener interpretuje z teologickoantropologickeho hlediska postavu anděla jako určitého zrcadla stavu našeho lidství. Následují tři články vyučujících Katolické teologické fakulty UK: Benedikt T. Mohelník reflektuje eucharistii jako oběť Krista-Hlavy ve světle sv. Tomáše Akvinského. Na učení „andělského doktora“ se zaměřuje také stať Davida Svobody věnovaná jeho pojetí vztahu. Vojtěch Mašek porovnává ideu Ph. Zimbarda, že lidský charakter mohou snadno narušit totální situace a sociální systémy, s katolickou naukou o strukturálním zlu. A konečně Justin Sands prozkoumává na základě práce Merolda Westphala místo teologie osvobozeni v současné církvi a společnosti.



Časopis Acta Universitatis Carolinae Theologica lze zakoupit v knihkupectví Karolinum (Celetná 18, Praha 1).


Toto číslo je k dispozici ke stažení ZDE, všechna čísla najdete na stránkách www.theologica.cz.


Předplatné časopisu lze objednat v redakci časopisu (Thákurova 3, 160 00 Praha 6; e-mail: theologica@ktf.cuni.cz)


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám