• Aktuality

Aktuality

10. srpna 2016

DOXA 02/2016
DOXA 02/2016
Nová Doxa je tu!


Doxa – sláva, nádhera, majestát; jas, lesk, záře; pověst, vážnost, uznání; mínění, názor, domněnka, zdání; domýšlivost, nadutost, pýcha. Jediné řecké slovo, a tolik kladných, neutrálních i záporných významů! Všechny byly brány v potaz, když se rodila Doxa: zpravodaj Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jejíž nové číslo právě vyšlo a jež je k dispozici čtenářům.


Redakce si v něm položila otázku, která je pro fakultu i její studenty skutečně klíčová: K čemu je vůbec teologie? Jak uvádí editorial, otázka se zrodila z vědomí rizika teologicky „lhostejné“ církve, jež neprojevuje o teologii zájem a považuje ji „za nadstavbu nad vlastní stavbou církve“, a to přes to, že „se v církvi na všech rovinách teologizuje“. Takto „bezcharakterní“ církev by ale byla, jak ukazují autoři textů rubriky Focus, církev bezduchá – totiž, bez Ducha, Ducha ignorující.


I další texty mohou zaujmout. Hovoří o tom, jak Katolická teologická fakulta připutovala do Dejvic (s tím souvisí i fotografický doprovod procházející celým časopisem). Představují absolventy, ct. Martina Středu SJ (1587–1649) a Marii Kolářovou. Přináší vzpomínku na zemřelého pedagoga Bohumila Koláře (1924–2015). Vyhlíží za hranice, do Drážďan, kam vyjela na studijní pobyt Eliška Vrbová. A vyhlíží také do budoucnosti, když představují hlavní body dlouhodobého-strategického záměru KTF UK 2016–2020. Nechybějí ani souhrnné informace o tom, čím fakulta žila v uplynulém období, o publikacích, obhájených disertačních a rigorózních pracích.


Závěrečná stránka patří Nadačnímu fondu Arnošta z Pardubic. Ten žádá čtenáře o finanční příspěvky, jež by umožnily další vydávání zpravodaje a kontakt mezi fakultou absolventy. Tak se vrací, co zaznělo na samém počátku: „Kéž "církvi přátelsky naklonění teologové" naleznou "teologii přátelskou církev"!“



Chcete-li se do Doxy začíst, můžete tak učini ZDE.


Všechna čísla zpravodaje jsou dostuná ZDE.





Vojtěch Novotný


vedoucí redaktor



Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám