• Aktuality

Aktuality

5. ledna 2016

KATEDRA BIBLICKÝCH VĚD MÁ DVA NOVÉ DOCENTY



Docentura Jaroslava Brože

V srpnu 2015 získala Katedra biblických věd KTF UK nového docenta. Je jím dlouholetý, mezi studenty oblíbený vyučující novozákonní biblistiky Jaroslav Brož


Pochází z východních Čech, za královéhradeckou diecézi vystudoval teologickou fakultu v Litoměřicích a byl vysvěcen na kněze (1988). Do r. 1993 se věnoval kněžské službě v diecézní pastoraci. V r. 1994 začal vyučovat na KTF UK. Teologii, resp. biblistice se dále věnoval na několika delších studijních pobytech v Jeruzalémě a Římě, na Papežském biblickém institutu získal specializovaný licenciát biblických věd (1997), na KTF UK v Praze dosáhl doktorského gradu (2000). 


Na svém publikačním kontě má např. nedávno vydaný (2015) obsáhlý odborný komentář k listu Židům, desítky českých i zahraničních odborných článků a sborníkových statí. V roli editora připravil několik vědeckých sborníků, vypracoval také řadu překladů statí i knih (hlavně církevních dokumentů) z moderních jazyků. Překládal také pramenné texty starověké (např. Izáka Syrského) včetně účasti na tlumočení Písma svatého do češtiny (Jeruzalémská bible, Český katolický překlad). 


Na naší fakultě je známý jako obětavý pedagog a oblíbený kolega, angažuje se i v administrativě fakulty jako dlouholetý vedoucí biblické katedry a jako proděkan pro studium.


Spolu s celou fakultou, zvláště jejími teologickými katedrami, se upřímně radujeme z docentského gradu kolegy Jaroslava Brože, a přejeme mu i v budoucnu úspěchy v pedagogické i vědecké práci.


                                                                                             Vojtěch Novotný, Josef Bartoň



Josef Bartoň docentem



Nedávná habilitace a jmenování docentem (v říjnu 2015) jsou v případě Josefa Bartoně vyjádřením zásluh, které si získal bádáním o novodobých novozákonních překladech, a také výrazem jeho úspěšnosti jako vysokoškolského pedagoga.


Pro své badatelské zaměření má solidní výbavu: studium klasické filologie a bohemistiky v Brně (absolvoval 1989) ze strany jedné, studium náboženských nauk na naší fakultě (absolvoval 1995) a doktorát z teologie na HTF UK (2008) ze strany druhé. Do jeho profesního portfolia patří dále práce v Komeniologickém ústavu AV ČR (1990–1994), překlady z řečtiny (okrajově také ze staroslověnštiny a latiny), účast v několika biblistických projektech, zájmy slavistické (o Lužické Srby, o jazykové i lingvistické poměry v Polsku) a nejnověji také zájem o obor zvaný teolingvistika, který lingvistickými metodami zkoumá texty z náboženské oblasti.


Slibným začátkem jeho pedagogické dráhy na KTF bylo, když poměrně krátce poté, co jako grécista nastoupil, vydal učebnici novozákonní řečtiny na míru svým kurzům (1994, dosud 5 vydání) a přispěl i k potřebnému novému vydání Prachova řecko-českého slovníku (1998). Pro svoje studenty vydal také učebnici staroslověnštiny (1999). Pedagogicky působil i na dalších vysokých školách. Hojně píše recenze, účastní se redakční práce v odborných publikacích i v periodikách, má bohatou popularizační činnost (v médiích tištěných i internetových).


Nevím o tom, že by ČR měla profil ideálního docenta na svých přečetných vysokých školách, ale mohl by se dobře vypracovat podle aktivit Josefa Bartoně.


                                                                                             Josef Šimandl




Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám