• Aktuality

Aktuality

22. března 2016

Průběh CRASHTESTu:

Termín odevzdání podkladů: 31. 3. 2016

Performance a happeningy: 9. 6. - 11. 6. 2016

Výstava artefaktů a dokumentace v Topičově salonu: 17. 6. - 1. 7. 2016


Podklady:

anotace, nákres (v případě opakované akce dodat její dokumentaci), časové rozvržení, rozpočet, portfolio dosavadních prací


Základní informace:

Pro realizaci všech akcí máme k dispozici 25 000,- Kč. Předpokládaný počet performancí a happeningů je 10-15. Jednotlivé projekty budou probíhat ve třech dnech (čt - so, 9. 6. - 11. 6.). Poslední den by byl vyhrazen pro venkovní akce. Termín pro odevzdání individuálně zpracované dokumentace vašich akcí bude 15. června. Následné instalace v Topičově salonu bude možné se aktivně zúčastnit (16. - 17. 6.). Byli bychom rádi, kdybyste dokumentaci svých performancí a happeningů pojali jako součást vašeho projektu. Katalog vyjde v době výstavy a bude reflektovat jak koncepty vašich akcí, tak vámi vytvořené dokumentace. V případě potřeby se pokusíme zajistit ubytování.


Téma:

Všichni po něčem toužíme. Touha je obecnou lidskou zkušeností. Různorodé touhy dennodenně formují naše životy. Co vlastně jsou a odkud pramení? Některé touhy jsou základními fyziologickými potřebami, jiné plynou z našich psycho-sociálních potřeb. Často chceme to, co nemáme, toužíme po něčem, co nám v životě schází. Chceme někam patřit, projevit svůj názor, seberealizovat se. Některé své touhy potlačujeme ze strachu, jak zareaguje naše okolí, když je otevřeně projevíme. Jiné nás podněcují k velkým činům a důležitým rozhodnutím, dávají nám sílu překonat nesnáze a obstát. Naše touhy mají také mimořádný destruktivní potenciál, když přerostou v neovladatelnou vášeň. Všechny touhy, které pociťujeme, nemusí být naše. Někdy jsou jen produktem manipulace systematicky organizované masmédii, sociálními sítěmi nebo reklamami. Lakonické konstatování „Toužíš po mně“, které je podtitulem CRASHTESTU 6, chápeme jako otevřený systém přístupný všem potenciálním možnostem.


Kontakty:

PRAHA - AVU: Magdalena Nerudová, magdalenanerudova@seznam.cz, 722714100

PRAHA - UMPRUM: Kristýna Kramlová, K.kramlova@seznam.cz, 724123301

ÚSTÍ NAD LABEM: Lenka Škvorová, skvorova.lenka@gmail.com, 721587381

BRNO: Michal Turbak, turbakmichal@seznam.cz, 737014828

PLZEŇ: Markéta Hornerová, hornerova.m@gmail.com, 734338546

OSTRAVA: Dita Schulmeisterová, dita.schul@gmail.com, 602829226





Název CRASH TEST vyplývá z podstaty projektu. Je metaforou zátěžové zkoušky studujících umělců a kurátorů, kteří se prvně setkávají při tvorbě výstavy. V rámci studia teoretického oboru, jakým jsou dějiny umění, je jen málo příležitostí aplikovat naučené znalosti v praxi a získat přímou zkušenost s uměleckým provozem.


Výstavní projekt CRASHTEST má suplovat tento deficit. Jeho smyslem je umožnit studentům dějin umění zorganizovat v roli kurátorů výstavu z děl svých vrstevníků studujících na vysokých uměleckých školách. Vznikl v rámci Výběrového semináře umění 19. a 20. století na Ústavu dějin křesťanského umění KTF UK v Praze v akademickém roce 2010/2011 a uskutečnil se díky vstřícnosti a podpory Pavla Vašíčka z pražského Topičova salonu.


CRASHTEST je multilaterálním projektem, který zvyšuje odborné a praktické kompetence všech participujících stran. Svou podstatou spojuje jednotlivce a celé instituce, které spolupracují na realizaci společného díla. Proto má široký dopad na všechny, kdo se do něj zapojí. Především studenti rozvíjejí své odborné dovednosti (umělecká kritika, redakční práce, psaní odborného textu, instalace expozice…), dále managerské a komunikační schopnosti. Jedná se o klíčové kompetence, které budou mít zásadní vliv na jejich budoucí pracovní perspektivy. Rovněž kontakt a kooperace mezi univerzitními institucemi, pro které vytváří CRASHTEST prostor, je zásadní pro budoucí konkurenceschopnost jejích absolventů v lokálním i globálním měřítku.

(Milan Pech)







Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám