• Aktuality

Aktuality

29. dubna 2016

Ve čtvrtek 28. dubna 2016 obdržela paní doc. Mireia Ryšková stříbrnou medaili Univerzity Karlovy.


Gratulujeme!






Život a práce jubilantky docentky Mireii Ryškové jsou již téměř půl století spjaty s Univerzitou Karlovou.


V roce 1975 získala první diplom na Filozofické fakultě v oborech francouzština, literární věda a dějiny umění a následně i titul PhDr na základě doktorské práce o Miloši Martenovi. O deset let později se kvalifikovala v postgraduálním studiu na Fakultě žurnalistiky v oboru nakladatelské specializace. Teologická studia, jimž v osmdesátých letech nebylo možno se věnovat na českých univerzitách, absolvovala v Erfurtu, kde získala licenciát v oblasti novozákonní exegeze (The Mockery of Roman solders in Mk 15,16-20a), který mohl být oficiálně udělen až v roce 1991 v Římě. Ve studiu teologie pokračovala na Katolické teologické fakultě Pasovské univerzity se zaměřením na novozákonní exegezi, morální teologii a náboženskou pedagogiku. V roce 1993 obhájila disertační práci na téma teologie apoštola Pavla („Jetzt gibt es keine Verurteilung mehr für die, welche in Christus Jesus sind.“ Bibeltheologische und fundamentalethische Untersuchung zum paulinischen en-Christo- Gebrauch).


Na Univerzitě Karlově působí od roku 1996, tedy dvacet let. Předtím vyučovala Nový zákon na Teologické fakultě Jihočeské univerzity a na Vyšší sociálně pedagogické a teologické škole Jabok, na jejímž založení a vedení se podílela. Od roku 2005 pak působí na Katolické teologické fakultě, nejprve jako odborná asistentka na katedře biblistiky a od roku 2006 jako docentka v oboru teologie – novozákonní exegeze, poté co se habilitovala na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (Západní misie apoštola Pavla a První list Tesalonickým). Teologii svatého Pavla představila v ekumenickém komentáři Prvního listu Tesalonickým, který vyšel v Centru biblických studií ve spolupráci s Českou biblickou společností roku 2007, a v nedávné monografii Pavel z Tarsu a jeho svět, vydané roku 2014 v nakladatelství Karolinum. V témže nakladatelství publikovala knihu s názvem Doba Ježíše Nazaretského (2008 a 2010). Obě monografie byly odměněny cenou rektora.


Na Katolické teologické fakultě pět let vykonávala úlohu proděkana pro studium a nyní je již šestý rok proděkankou pro zahraniční a vnější vztahy. Mimoto se věnuje psychosociálně slabším a ohroženým jak v širší společnosti, tak na fakultě, kde se ujala péče o studenty s handicapem. Je členkou Vědeckých a Oborových rad na Univerzitě Karlově i na jiných akademických institucích – Teologické fakultě Jihočeské univerzity, Evangelické fakultě Univerzity Karlovy, První lékařské fakultě UK. Vede projekt Katolické teologické fakulty v rámci Univerzitních center excelence (Transcendence a její interpretace v teologii a umění).


Její specializací je vedení seminářů bibliodramatu jak na fakultě, tak v širším rámci – je patrně jedinou osobností v Čechách, která systematicky a s teologickým zázemím takto inovativně vyučuje kreativnímu přístupu k biblickému textu. Se svými žákyněmi a spolupracovnicemi připravila na toto téma odbornou publikaci (Bibliodrama, 2012). Je členkou evropské sítě bibliodramatiků a zakladatelkou (neoficiální) bibliodramatické školy v České republice.Odborná erudice jubilantky v několika oborech humanitních věd, mezinárodní kontext jejího působení, široké spektrum aktivit na Univerzitě Karlově i souvisejících akademických institucích se spojují s tvůrčí a novátorskou aktivitou v pedagogické činnosti, kterou charakterizuje vnímavost ke studentům, zejména těm slabším. Propojuje vzdělání, výchovu a komunikaci duchovních hodnot nejen v akademickém prostředí, ale zveřejňuje model křesťanské kultury a spirituality vně univerzitního prostoru. Její nasazení pro univerzitu jakožto ohnisko kultivace ducha je záslužné a ocenění hodné.


Mlada Mikulicová, Ph.D.




Rozhovor pro Vědu na UK s doc. Mireiou Ryškovou o bibliodramatu i nejožehavějších otázkách současnosti si můžete poslechnout ZDE.









Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám