• Aktuality

Aktuality

26. dubna 2018

Kardinál Dominik Duka je jako Velký kancléř s Katolickou teologickou fakultou neodmyslitelně spjat. Dne 26. dubna 2018 oslavil své 75. narozeniny. Přinášíme proto krátké laudatio na jeho vědeckou práci a přejeme vše dobré v dalším působení. U příležitosti jeho jubilea mu 21. dubna prorektor Univerzity Karlovy prof. Jan Royt taktéž předal Zlatou pamětní medaily Univerzity Karlovy.


K jubileu kardinála Dominika Duky

Sympozium o mariánských sloupech na KTF UK (8. 12. 2017)
Sympozium o mariánských sloupech na KTF UK (8. 12. 2017)

Mezi četnými akcenty v zájmech a činnostech Dominika Duky nelze přehlédnout péči o Bibli, která je pro křesťanskou víru „čistým a trvalým pramenem duchovního života“ (DV 21). Druhý vatikánský koncil také požaduje, aby v systematické reflexi víry bylo studium Písma svatého „duší posvátné teologie“ (DV 24). Po tajném dominikánském studiu v době komunistické totality, v němž jubilant mimo jiné vyučoval kapitolám z biblistiky, se po nabytí svobody věnoval akademickým i popularizujícím přednáškám na olomoucké Cyrilometodějské teologické fakultě UP a v rámci aktivit Řádu kazatelů. Jeho nadšení a vytrvalá práce z něj také učinila hlavního iniciátora, povzbuzovatele a garanta českého vydání Jeruzalémské bible. Toto špičkové dílo, které vzešlo z práce Jeruzalémské biblické školy, tak mohlo být zásluhou Dominika Duky a jeho spolupracovníků, zejména manželů Halasových, v roce 2009 péčí Karmelitánského nakladatelství zpřístupněno českým čtenářům.


Do české biblistické bibliografie se Dominik Duka zapsal také dalšími monografiemi: Úvod do Písma svatého Starého zákona (Praha1992) a Zápas o člověka. Nástin biblické antropologie (Kostelní Vydří 2007). Obě publikace přes svou odbornou erudovanost prezentují širokému okruhu zájemců základní přehled biblické tématiky. Nelze také nezmínit Dukovy obecně teologické a spirituální knihy, k nimž patří stále platný a přínosný Úvod do teologie (Praha 1998) a Škola vnitřní modlitby (Brno 1991). Náročná a horlivá dlouholetá služba v postavení biskupa nedovoluje jubilantovi další vědeckou práci, po které jistě bytostně touží. Jeho široký rozhled a trvalý zájem o biblistické a teologické dění ve spojení s biskupským promlouváním v různých souvislostech z něj ale činí teologa, jak byl chápán v prvních křesťanských staletích, v nichž se služba učitele nedílně snoubila s láskou a péčí pastýře, který živí svěřený Boží lid slovem pravdy.


autor textu: Jaroslav Brož


Mše k zahájení akademického roku KTF UK Veni Sancte (2. 10. 2017)
Mše k zahájení akademického roku KTF UK Veni Sancte (2. 10. 2017)

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám