• Aktuality

Aktuality

29. května 2019

Byly zveřejněny výsledky Soutěže vysoce kvalitních monografií na UK. Hodnoceny byly monografie s vročením 2017.


Hlavním cílem soutěže je podpora autorů vysoce kvalitních monografií a jejich mateřských fakult či dalších univerzitních součástí. Hodnocení nejvýznamnějších monografií UK v daném období dvěma jedenáctičlennými odbornými komisemi tak jasně stanovuje standardy i úroveň náročnosti pro jednotlivé typy publikací, které si činí nárok být považovány za klíčové ve svých vědeckých oborech. Každá fakulta po vyhlášení soutěže nominuje výběr svých nejlepších vědeckých děl. Nominované monografie jsou pak hodnoceny dvěma komisemi jmenovanými Vědeckou radou UK, a to Komisí pro humanitní a společenské vědy a Komisí pro lékařské a přírodní vědy.


V letošním roce byly hodnoceny monografie s vročením 2017. KTF UK dosáhla velmi vysokého umístění, a to díky vědecké práci prof. Ignáce Antonína Hrdiny. Oceněna byla jeho monografie Záhady kolem sňatku Anny Kateřiny Šporkové. Historicko-právní studie z manželského práva (Karolinum). Spoluautorkou knihy je dr. Hedvika Kuchařová ze Strahovské knihovny.


Na dalších místech se z publikační produkce KTF UK umístili dr. Prokop Sousedík a dr. David Svoboda s titulem Je matematika věda? Mezi formalismem a strukturalismem (Triton), dr. David Svoboda s publikací Metafyzika vztahů (Krystal OP) a dr. Marek Pučalík s prací Křížovníci v době vrcholného baroka za generalátu Františka Matouše Böhmba 1722-1850 (NLN).



Záhady kolem sňatku Anny Kateřiny Šporkové. Historicko-právní studie z manželského práva

Ignác Antonín Hrdina, Hedvika Kuchařová


Provdat dceru (snad proti její vůli) nekompetentním knězem, tedy proti všem církevním předpisům a absolutně neplatně, a teprve následně (a to úspěšně) usilovat o zplatnění takového manželství, to byl za počínající vlády přísného katolíka Karla VI. doslova „husarský kousek“. Hraběti Šporkovi se podařil. Jak, to je předmětem této publikace.


Karolinum 2017, 978-80-246-3360-2, 352 stran



Autor: Marie Opatrná

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám