• Aktuality

Aktuality

20. dubna 2020

Aktuální změny akademického roku pro studenty

Souhrn opatření v návaznosti na postupné uvolňování karanténních omezení:

aktualizováno dne 24. 4. 2020


Zkouškové období

  • Zkouškové období: 25. 5. – 31. 7. 2020, 1.–18. 9. 2020

  • Předtermíny jsou možné. Všechny termíny musí být vypsány v SIS, kde taktéž probíhá přihlašování. Alespoň dva termíny musí být vypsány před začátkem zkouškového období. Další termíny lze vypsat s nejméně týdenním předstihem.

  • Neúspěšné pokusy se počítají standardně, stejně jako u prezenčních kontrol studia. Počet opravných termínů pro splnění kontroly studia předmětu platí pro distanční a prezenční dohromady (nikoliv například tři pokusy distančně a tři pokusy prezenčně).


Distančně či prezenčně

  • Výuka bude až do konce akademického roku 2029/2020 probíhat distančně tak, jako doposud.

  • Dokud nebude možné vstoupit do budovy fakulty, probíhají zkoušky a zápočty distanční formou dle pokynů Vašeho pedagoga.

  • Až budou odvolána mimořádná opatření zakazující skupinový přístup vyučujících a studentů do prostor fakulty, budou zkoušky opět probíhat v budově fakulty prezenčně. Do této doby není přípustná ani prezenční kontrola individuální, a to ani mimo prostory fakulty.

  • Ode dne, kdy bude umožněn vstup na fakultu, bude kontrola prováděna obvyklým prezenčním způsobem, s výjimkou termínu, který byl již předem vypsán jako distanční a na který se již studenti začali přihlašovat.

  • Termíny mohou být vypsány tak, že část jich bude probíhat distančně a část prezenčně, přičemž ovšem platí, že prezenční způsob bude reálně umožněn pouze v případě, že pominou mimořádná opatření.


Technické zázemí

  • Potřebné technické vybavení (např. notebook s videokamerou, mikrofonem a reproduktory, připojení k internetu) a nástroje (aplikace) pro distanční kontrolu studia předmětu musí vyučující v dostatečném předstihu prokazatelně sdělit studentům.

  • V případě, že student nebude mít odpovídající technické vybavení, je možné kontaktovat pro eventuální zapůjčení centrumcarolina@cuni.cz (kapacita Centra Carolina je však omezená).

  • Pokud se na distační zkoušení přihlásíte, vyzkoušejte si zvolený technický nástroj zkoušení ještě před samotnou zkouškou. Buďte u počítače připraveni dříve, než zkouška bude začínat (např. o 10 minut). Mějte připravenu kartičku studenta, pokud by pedagog vyžadoval ověření identity.


Kdy dojde k další změně opatření?

  • Změna z distanční na prezenční formu zkoušení se předpokládá na polovinu června. Nelze to však říct s jistotou. Na vládní opatření se snažíme reagovat co nejpružněji.

  • SZZ se řeší. Proběhnou v plánovaných termínech dle Harmonogramu akademického roku. O konkrétní podobě budete všas informováni.


Výuka a kontrola splnění studijních povinností

Termín, v němž podle harmonogramu akademického roku končí výuka v letním semestru, tedy 22. 5. 2020, zůstává beze změn.


Rektor dává děkanům možnost rozhodnout o prodloužení období výuky o 1 až 4 týdny. Pro naši fakultu se taková možnost nejeví přínosná: Nouzový stav nás již přiměl přejít na distanční formy výuky a vyučující se jí zhostili resp. zhostí tak, aby ji tímto způsobem dovedli do konce semestru – se všemi omezeními, která to s sebou nese. Krátkodobé prodloužení výuky prezenční či distanční formou by nepřineslo podstatné klady a nutilo by nás k posunu dalších termínů do léta (např. státních závěrečných zkoušek, obhajob atd.).


Zkouškové období je z nařízení rektora změněno takto: 25. 5. – 31. 7. 2020, 1.–18. 9. 2020.

Konkrétní termíny kontroly splnění studijních povinností vypisují vyučující v tomto časovém rozmezí obvyklým způsobem. V patřičný okamžik vyučující sdělí studentům, kteří si příslušné předměty zapsali, termíny i formy kontroly. Všechny termíny musí být rovněž řádně vypsány v SIS. Přihlašování probíhá standardně.


Až do dne, v němž budou zrušena mimořádná opatření omezující skupinový přístup vyučujících a studentů do prostor fakulty, bude kontrola splnění studijních povinností prováděna prostředky dálkové komunikace (zejména videokonference). Rektorát připravuje metodický materiál, který upřesní vhodné nástroje a způsoby zajištění jejich dostupnosti pro studenty. Studenti nejsou povinni se distančních kontrol studia zúčastnit: nemusí se na vypsané termíny přihlásit.


Od uvedeného dne bude kontrola prováděna obvyklou formou, pokud se již před ním nezačali studenti přihlašovat ke kontrole distanční.


Státní závěrečné zkoušky

Letní termín

Dvoutýdenní lhůta, v níž se podle harmonogramu akademického roku konají státní závěrečné zkoušky v letním termínu, je stanovena na 15.–26. 6. 2020; přesný termín bude zveřejněn minimálně týden předem. Pokud budou mimořádná opatření zrušena do poloviny června, budou státní závěrečné zkoušky probíhat obvyklým prezenčním způsobem. V opačném případě přistoupíme k distanční formě, kterou mají umožnit urychlené změny Studijního a zkušebního řádu Univerzity Karlovy. Studenti budou včas informováni.


  • Termín pro splnění předpokladů pro konání ústní části a pro odevzdání přihlášky, stanovený v harmonogramu akademického roku, zůstává beze změn: do 22. 5. 2020.

  • Termín pro splnění předpokladů pro konání obhajoby bakalářské či diplomové práce, pro odevzdání přihlášky k obhajobě a pro odevzdání závěrečné práce, stanovený v harmonogramu akademického roku, zůstává beze změn: do 7. 5. 2020.

  • Práce se předem odevzdává pouze v elektronické formě prostřednictvím SIS, dva exempláře tištěné verze přinese student s sebou k obhajobě.


Ponechání termínů je nutné, mají-li být včas zpracovány posudky, jmenovány dílčí zkušební komise, rozepsána konkrétní data a jim odpovídající skupiny přihlášených. Student, kterému mimořádná opatření zabránila kvalifikační práci dokončit do 7. 5. 2020, může přistoupit k obhajobě v podzimním termínu.


Podzimní termín

Dvoutýdenní lhůta, v níž se podle harmonogramu akademického roku konají státní závěrečné zkoušky v podzimním termínu, tedy 1.–18. 9. 2020, zůstává beze změn; přesný termín bude zveřejněn minimálně týden předem.


  • Termín pro splnění předpokladů pro konání ústní části a pro odevzdání přihlášky, stanovený v harmonogramu akademického roku, je posunut z 24. 6. na 15. 7. 2020.

  • Termín pro splnění předpokladů pro konání obhajoby bakalářské či diplomové práce, pro odevzdání přihlášky k obhajobě a pro odevzdání závěrečné práce, stanovený v harmonogramu akademického roku, je posunut ze 17. 6. na 15. 7. 2020.

  • Práce se odevzdává v elektronické i tištěné formě.


Změny vycházejí z předpokladu, že až v první polovině června bude možné dokončit závěrečnou fázi výzkumu, protože se otevře přístup do knihoven a archivů i možnost pořídit potřebnou obrazovou dokumentaci. Na vyučující a oponenty bude tato vstřícnost vůči potřebám studentů klást vyšší nároky v čase, kdy si vybírají dovolenou.


Počet kreditů pro postup do dalšího úseku studia

Počet kreditů potřebný pro postup do dalšího úseku studia zůstává beze změn.


Poplatky za delší studium

Podle sdělení rektora nebudou během nouzového stavu poplatky za delší studium vyměřovány. Tuto praxi musí ještě schválit MŠMT.


Maximální doba studia

Podle sdělení rektora v případě, že studentovi měla uplynout maximální doba studia v období od vyhlášení stavu nouze do konce kalendářního roku 2020, se tato maximální doba prodlužuje o 12 měsíců od data, kdy mělo k uplynutí maximální doby studia dojít. Tuto praxi musí ještě schválit MŠMT.


Rigorózní řízení

V případě, že by uchazeči měla uplynout tato lhůta v době od vyhlášení nouzového stavu do konce kalendářního roku 2020, se tato lhůta prodlužuje o 12 měsíců od data, kdy mělo k jejímu uplynutí dojít. Tuto praxi musí ještě schválit MŠMT.


Termín pro odevzdání přihlášky ke státní rigorózní zkoušce, stanovený v harmonogramu akademického roku, zůstává beze změn: do 26. 5. 2020. Práce se předem odevzdává v elektronické formě prostřednictvím SIS; pokud student neodevzdal práci v tištěné formě předem, přinese s sebou dva exempláře k obhajobě.


Doktorské studium

Termín pro odevzdání přihlášky ke státní doktorské zkoušce a pro odevzdání závěrečné práce, stanovený v harmonogramu akademického roku, zůstává beze změn: do 26. 5. 2020. Práce se předem odevzdává v elektronické formě prostřednictvím SIS; pokud student neodevzdal práci v tištěné formě předem, přinese s sebou dva exempláře k obhajobě.


Další

  • Rektorský den 6. 5. a děkanský den 7. 5. 2020 se ruší.

  • Letní prázdniny jsou posunuty na 1.– 31. 8. 2020.

  • Slavnostní zakončení akademického roku – Te Deum a zahradní slavnost se posouvá z 21. 5. na 25. 6. 2020.

  • Termín pro splnění studijních povinností za akademický rok se posouvá z 15. 9. na 18. 9. 2020.

  • Hodnocení vzdělávací činnosti studenty za letní semestr se prodlužuje na 25. 5. – 18. 9. 2020.


Případné změny, navazující na vývoj nouzového stavu, jsou vyhrazeny a budou včas sděleny.


prof. PhLic. Vojtěch Novotný, Th.D.

děkan

Č. j.: UKKTF/111255/2020

V Praze dne 26. března 2020




Znění celého dopisu děkana fakulty k úpravě Harmonogramu akademického roku zde.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám