• Aktuality

Aktuality

2. března 2023

Životní jubileum Mgr. Mlady Mikulicové, Ph.D.


Významné životní jubileum kolegyně Mlady Mikulicové (2. 4.) jistě překvapí mnohé, kteří ji jako učitelku a badatelku z katedry biblických věd a starých jazyků KTF UK znají podle vidění. Při rozhovoru s ní se časově sice dostaneme do starověkých dob, ale její nevtíravá, lidskou pozorností prodchnutá pozornost a ochota k naslouchání v každém budí dojem setkání s osobností, u níž otázka věku zůstává v pozadí.


Mlada Mikulicová, bohatě vybavená znalostmi mnoha moderních i starých jazyků, nastoupila na naši fakultu po jejím obnovení v Praze v roce 1990.Vyučovala především odbornou angličtinu a biblickou hebrejštinu. Brzy se ale také profilovala jako nezastupitelná učitelka arabštiny a s výukou jazyka nabízela a dosud nabízí semináře na témata křesťanství a islámu. Při doktorandském bádání navázala kontakt s křesťanským arabským světem v Egyptě a tato oblast zájmu jí zůstala až dodneška.

Její vědecká práce vykazuje vedle desítek odborných článků několik významných monografií. Ve své disertační práci Nebeské shromáždění ve Starém zákoně: Dědictví kultur Předního východu (Praha: Karolinum, 2009) Mikulicová studuje významné starozákonní téma v kontextu okolních starověkých kultur. Další její práce jsou v našem prostředí jedinečnými studiemi z prostředí arabského křesťanství: Biskup Severus z Ašmúnajn. Křesťané a muslimové ve fátimovském Egyptě (Praha: Karolinum, 2012) o významném teologovi a historikovi koptské církve a nedávno vydaná monografie Křesťané v Arábii před islámem: Stopy křesťanského života ve staroarabské poezii (Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2022). Z pramenných edic raného křesťanství uvedla doktorka Mikulicová do povědomí českých čtenářů spis Jeskyně pokladů: Kniha zjevení svatého Petra Klementovi (Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2016), přeložený z arabské verze, ale významně doplněný o pasáže z delší

verze syrské. Dále má kolegyně Mlada velikou zásluhu na tom, že v češtině mohou znít svěží a teologicky hluboké verše Efréma Syrského, zvaného„Harfa Ducha svatého“, všechny ve vydání P. Mervarta. Jsou to Hymny o ráji (2018), Velikonoční hymny (2020) a k vydání připravené Vánoční hymny (2023). Nelze také opomenout její velmi tichou práci redaktorky četných sborníků a kolektivních monografií, k níž se kolegyně Mlada vždy ochotně hlásila a vykonávala ji s jí příznačnou profesionalitou a akribií.

Připomeňme si také její členství v kdysi existujícím Centru Pro Oriente Christiano na KTF a v redakční radě Parrésie – Revue pro východní křesťanství, jejíž je dlouholetou spolupracovnicí.

U studentů je oblíbená pro svou odbornost, široký rozhled, úctu ke vzdělání i k těm, které učí. Mlada tak může být právem hrdá na to, že má doststudentů nejen z domácí fakulty, ale také z ostatních součástí Univerzity Karlovy a online výukou zachycuje zájemce z celého světa. Za jejího zkušeného vedení vznikly na fakultě zajímavé studentské práce s tematikou související s arabským křesťanstvím a islámem.

Nevšední vhled do jejího badatelského i osobního světa zájemcům poskytne nedávný rozhovor s M. Řoutilem in Parrésia, 15 (2021) s. 395–402.


V neposlední řadě nelze nezdůraznit Mladinu lidskou přítomnost na naší katedře, která je současně tichá a silně výrazná. Tichá kvůli nepředstírané pokoře a výrazná jejím pevným charakterem, odbornou autoritou a – můžeme to spolehlivě potvrdit – jasnou, živou a zdravou křesťanskou vírou.


Drahá Mlado, dovolujeme si Vám vyslovit k Vašemu jubileu svoje ujištění, že jsme rádi z Vaší přítomnosti mezi námi. A naším přáním i modlitbou je, aby dobrý Pán života a Dárce všech darů Vám nadále žehnal a dopřál Vám hojné další roky života a sílu, chuť a elán do další pedagogické a badatelské práce!


Ad multos annos – mnogaja ljeta!


Jaroslav Brož

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám