Cibulkův archiv

Sbírka skleněných diapozitivů, tzv. Cibulkův archiv


Ústav dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy spravuje rozsáhlou sbírku skleněných diapozitivů, shromážděnou ve dvacátých a třicátých letech 20. století zásluhou kněze, historika umění a univerzitního učitele Josefa Cibulky (1886–1968). Po druhé světové válce byla fakultní sbírka „světelných obrazů“ obohacena o snímky z majetku pražských německých vysokých škol a koncem 20. století rovněž o část kolekce diapozitivů, spravované předtím Ústavem pro dějiny umění Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Počátky této sbírky sahají až k osvětové činnosti historika umění Ferdinanda Lehnera (1837–1914).  


Soubor obsahuje tisíce vesměs profesionálně zhotovených transparentních snímků, zakupovaných po celých tematických řadách od renomovaných evropských firem. Zobrazují významné stavby a urbanistické celky celého světa od starověku po začátek 20. století, stejně jako vybraná díla sochařská, malířská, kreslířská, grafická i práce z oblasti užitého umění. Jejich půvab a také pramenná hodnota spočívají v tom že zejména stavební památky, ale i sochy a obrazy na nich vidíme tak, jak vypadaly před více než stoletím. Technicky dokonalé černobílé fotografie uchovávají i vzpomínku na díla, jež už dnes fyzicky neexistují.


Digitalizace a postupné zveřejňování historické fototéky probíhají ve spolupráci s Ústřední knihovnou univerzity Karlovy.

Vstup do digitální databáze zde.



Poslední změna: 24. únor 2023 11:31 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám