• Aktuality

Aktuality

21. prosince 2021

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí přátelé,


v říjnu tohoto roku jsem požádal našeho velkého kancléře Dominika kard. Duku OP, aby byl při příležitosti cesty českých a moravských biskupů ad limina doručen papežovi Františkovi list následujícího znění:


Milý Svatý otče,

přijměte, prosím, srdečné pozdravy studentů, pedagogů a zaměstnanců Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jsme s Vámi, římským biskupem, spojeni ve společenství svatých vírou v Boha Otce, nadějí v Ježíše ukřižovaného a láskou jejich Ducha.

Fakultu založili v letech 1347–1348 papež Klement VI. a král Karel IV. Od té doby je institucí utriusque iuris. Vzdělání je poskytováno přibližně pěti stům studentů ve čtyřech studijních programech (teologie, dějiny křesťanského umění, dějiny evropské kultury, aplikovaná etika) a dalším přibližně pěti stům posluchačů v rámci celoživotního vzdělávání různého druhu... Všechno, co děláme, má misijní charakter, spojený se sobria ebrietas Spiritus [střízlivým opojením Ducha].

Byl bych velmi potěšen, kdybyste nám laskavě napsal slovo povzbuzení: confirma fratres tuos... [buď posilou svým bratřím (Lk 22,32)]

V Pánu Váš…


S radostí oznamuji, že nám Svatý otec zaslal vlastnoručně podepsanou odpověď.

Je to pozoruhodná událost a milý vánoční dárek pro nás všechny. Především však jde o mimořádné povzbuzení, kterého se nám v našem působení dostává od toho, jehož víra katolické církve definuje jako „Kristova náměstka a pastýře celé církve“.

Vezměme si ho, prosím, svorně k srdci, stejně jako jeho žádost o naši modlitbu.


Váš

Vojtěch Novotný, děkan




Profesorovi Vojtěchovi Novotnému,

děkanovi

Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy


Opětuji Váš srdečný pozdrav, který jste mi nedávno poslal také jménem studentů, vyučujících a zaměstnanců Vaší fakulty. Chci Vám vyjádřit uznání za všechnu činnost, jíž se už tolik let s kompetentním a láskyplným nasazením věnujete při studiu témat a problémů v různých oblastech teologie.

Hlavním úkolem fakulty je přivádět seminaristy, jáhny a kněze, řeholníky a řeholnice i laiky ke zralejšímu a kvalifikovanějšímu poznání víry, a připravit tak muže a ženy všech věkových kategorií k tomu, aby byli schopni věrohodně a účinně reagovat na výzvy nové evangelizace. Chtěl bych Vás v tomto díle povzbudit, neboť jeho smyslem je nabídnout zjevené poselství v dnešním kulturním kontextu, a to na vysoké úrovni teologického studia a s velkou vědeckou, lidskou a duchovní kompetencí.

Doufám, že Vaše ctihodná Katolická teologická fakulta bude s důvěrou pokračovat ve svém poslání – v souladu s teologickou perspektivou Druhého vatikánského koncilu a jako ta, jež je vnímavá vůči univerzální církvi a jež podporuje setkávání s kulturními a sociálními podněty, které přinášejí nové generace.

Spolu s tímto přáním Vás ujišťuji, že pamatuji v modlitbě, a prosím, abyste se za mne i nadále modlili. Posílám Vám ze srdce své požehnání.


František


Dáno v Římě, u Svatého Jana v Lateránu, 1. prosince 2021


Po rozkliku se dopis zobrazí v plné velikosti.Po rozkliku se dopis zobrazí v plné velikosti.



Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám