• Aktuality

Aktuality

16. ledna 2024

Jako na zástupce děkana se na mě v posledních dnech obrací řada členů akademické obce s tím, že se k nim dostávají nejrůznější interpretace opakovaných voleb do akademického senátu univerzity. Považuji proto za potřebné zde uvést fakta.


1. Výsledky předchozího hlasování nebyly zveřejněny a nikdo z kandidujících nemůže vědět, jak se v nich umístil.

2. Podnět k zneplatnění výsledků původního hlasování podala k hlavní volební komisi dílčí volební komise a tento podnět a opakování voleb veřejně podpořila na zasedání akademického senátu i předsedkyně odborové organizace.

3. O konání voleb již nikoliv elektronicky, ale listinnou formou rozhodl senát v souladu s pokyny hlavní volební komise. Vzhledem k časovým okolnostem ani fakticky nebyla jiná alternativa.

4. V řadách akademických pracovníků nedocházelo ze strany vedení fakulty k žádným personálním manipulacím. V loňském roce proběhlo standardní otevřené výběrové řízení na čtyři pozice vyučujících pro nově akreditovaný obor Filosofie a etika. Vzhledem k počtu nakonec přijatých studentů (přes 300) je počet nově přijatých pracovníků v porovnání s poměrem studentů a vyučujících na jiných oborech velmi nízký. Nedocházelo ani k žádnému přeřazování akademiků na pozici lektorů. Dvě akademičky v důchodovém věku, které rozvázaly v poslední letech pracovní poměr dohodou, byly vloni v říjnu znovu přijaty na pozici lektorky, a to z toho důvodu, že nová legislativa zkomplikovala zaměstnávání na základě DPP. Nemohl tedy nijak klesnou počet možných kandidátů do akademické kurie.

5. Před volbami i po volbách má fakulta stále své demokraticky zvolené orgány i odborovou organizaci s příslušnými pravomocemi, jež její předsedkyně extenzivně využívá, aniž by jí v tom někdo bránil.


Jakub Jinek

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám