• Aktuality

Aktuality

25. dubna 2024

Martinu Zlatohlávkovi k narozeninám

Dne 25. dubna 2024 se dožívá sedmdesátky doc. PhDr. Martin Zlatohlávek, Ph.D., evropsky uznávaný odborník především v oboru italské renesanční kresby a významný člen Ústavu dějin křesťanského umění KTF UK.


Protože se s Martinem znám dlouhá léta, mohu si snad dovolit být poněkud osobní. Poznali jsme se, dávno dávno tomu, v Národní galerii, kam jsem tehdy nastupoval jako naprostý zelenáč, zatímco on se již etabloval pod egidou nezapomenutelného prof. Pavla Preisse jako erudovaný znalec starých kreseb. Oba jsme v různých dobách procházeli v galerii postupně od píky různými funkcemi, oba jsme nakonec instituci z rozličných důvodů opustili – a prozíravý Martin měl i v tomto přede mnou náskok. Předtím se ještě stačil stát ředitelem grafické sbírky, kde připravil několik vynikajících projektů s mezinárodním přesahem, a nakonec i generálním ředitelem Národní galerie. V turbulentních časech let devadesátých, kdy se naši ředitelé střídali častěji nežli vlády, náležel v této funkci k racionálnějším a rovněž konstruktivnějším osobnostem.


Po odchodu z Národní galerie okusil Martin Zlatohlávek slastí i strastí soukromého galeristy, aby své znalosti a zkušenosti posléze předal dnes již mnohočetným pokolením studentům dějin umění na Katolické teologické fakultě. Dlouhou dobu zde působil i jako proděkan pro vědeckou činnost. A já mu nikdy nepřestanu být vděčný, že se projevil jako decentní rádce a účinný spolupracovník poté, když jsem nastoupil v roce 2018 do vedení ústavu. Teprve tehdy jsem také pochopil, že Martinova práce na fakultě nespočívá v pouhé výuce a v plnění vědeckých úkolů, ale že se o své studenty stará dalece nad rámec pedagogických povinností, zprostředkovává jim literaturu, otevírá dveře do ciziny, zajišťuje kontakty, a především je všestranně seznamuje s praktickými úskalími oboru. Jiní, povolanější, nechť zhodnotí vědecké dílo Martina Zlatohlávka, z něhož mi pochopitelně zůstává osobně nejbližší nepřekonaná monografie Antona Kerna, doprovozená obsáhlým katalogem díla. Průkopnickou prací je rozsáhlá ikonografická studie o Madoně v Uzavřené zahradě. V jejich stínu by však neměla zůstat ona „práce drobná,“ zahrnující autorská připsání a monografická zpracování nesčetných děl staré kresby, uložených především v českých a moravských sbírkách.


Martine, vážený kolego a milý příteli, vše nejlepší a ad multos annos!


Vít Vlnas


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám