• Aktuality

Aktuality

15. června 2017

Worshop: Holokaust – co si myslí mladí lidé ve čtvrté generaci?

V roce 2015 bývalý SS strážník stanul před soudem v severním německém městě Lueneburg. Proces přitahoval velkou mezinárodní pozornost. Obžalovaný Oskar Gröning byl odsouzen ke čtyřem letům vězení. Jeho právníci podali odvolání, které je důvodem, proč případ stále není uzavřen. Otevřela se však velmi intenzivní debata o tom, zda takto pozdní soud dává vůbec smysl. S tím souvisí i řada dalších otázek: Jak by měl trest vypadat? Má stíhání v dnešní době ještě smysl, nebo je to jen plýtvání penězi daňových poplatníků? aj.



Studenti všech oborů KTF UK jsou zváni na workshop Holokaust – co si myslí mladí lidé ve čtvrté generaci?. Workshop pořádá Centrum pro aplikovanou etiku při KTF UK ve spolupráci s prof. Hannou Rooseovou z Ruhr Universität Bochum. Do projektu jsou také zahrnuti studenti z HTF UK. Cílem je nejen diskutovat výše položené otázky, ale hledat cesty, jak takové téma uchopit v každodennosti i ve výuce náboženství, etiky a filozofie.


První setkání proběhne 23. 6. 2017 v Praze na HTF UK (učebna H 308, 9.30–12.30). Během něj budou studenti diskutovat o videonahrávkách studentů z Bochumi. Lze též krátce pohovořit i o pro nás aktuálním tématu Panny Marie Lidické. Druhé výjezdní setkání pod vedením dr. Noemi Bravené a doc. Karla Sládka se uskuteční v Bochumi do konce roku 2017. Zde studenti budou téma diskutovat společně se zahraničními kolegy.


Přihlášení:

Termín přihlášení je 22. 6. 2017 na email


Podmínky účasti:

  • Znalost anglického nebo německého jazyka

  • Zájemci musí být po celou dobu projektu zaspáni jako řádní studenti KTF UK (tedy do konce roku 2017)

  • Workshop je vystavěn na empirických přístupech. Pro účast je tedy nutný také souhlas studentů s pořízením videonahrávek z diskuzí v Praze i v Bochumi a k jejich využití ve workshopech tohoto projektu, jakož i se zpracováním podle postupů a etiky empirického výzkumu.


Záznam videonahrávek i společnou cestu do Bochumi natočí profesionální režisér. Studenti se tak budou moci podílet propagaci fakulty. Uveřejněno bude pouze to, k čemu dají všichni účastníci souhlas. Studentům bude vydáno po ukončení projektu osvědčení o absolvování potvrzené českou i zahraniční univerzitou.


Na pobyt českých studentů v Bochumi bude žádán grant v Německu ve spolupráci s prof. H. Roose. Na rozdíl od České republiky je možné grant poskytnou pouze tehdy, jsou-li již práce na projektu v procesu, tj. proběhne-li první část workshopu v Praze a budou-li videonahrávky přeloženy a poskytnuty studentům v Bochumi, kteří o nich budou také diskutovat.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám