• Aktuality

Aktuality

5. června 2018

CRASHTEST 8: UMPRUMEM 92/93

Výstava je výsledkem studentského kurátorského projektu. Autorky výstavy shromáždily soubor diplomových prací studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové, kteří absolvovali v akademickém roce 1992/1993. Zabývat se umělci, kteří tehdy prošli UMPRUMEM, nebylo náhodné rozhodnutí. Kurátorky se v uvedených letech narodily a v této rekonstrukci viděly příležitost, jak proniknout do společensko-kulturních souvislostí této přelomové doby a zároveň se spojit s umělci, kteří byli tehdy stejně staří jako ony teď.


Smysl expozice není představená umělecká díla nebo jejich autory hodnotit, a proto jsou prezentovány prakticky veškeré dostupné absolventské práce, v některých případech zastoupené související dokumentací. Umělci jsou po letech znovu konfrontováni s těmito specifickými artefakty z konce jejich studia a rozvíjí s nimi nový dialog. Jde často o střet s vnitřně vytěsněným dílem a připomínku kritického období formování jejich tvůrčí osobnosti, která se mohla plně projevit teprve po uvolnění společenských poměrů v roce 1989.



Výstava vznikla v rámci projektu CRASHTEST, který letos již poosmé realizují studenti Ústavu dějin křesťanského umění Katolické teologické fakulty UK v Praze. Název CRASHTEST vyplývá z podstaty projektu a je metaforou zkoušky začínajících kurátorů procházejících jakýmsi zátěžovým testem, v němž realizují výstavní projekt.



CRASHTEST 8: UMPRUMEM 92/93

Místo konání: Topičův salon, Národní 9, Praha 1, www.topicuvsalon.cz

Termín výstavy: 14. června – 4. července 2018

Vernisáž výstavy: 13. června v 18:00 h

Tisková konference: 13. června v 17:00 h

e-mail: , tel. č.: 420 721 462 414


Kurátorky: Markéta Hornerová, Lenka Chýlova, Marie Pučerová, Dita Schulmeisterová, Lucie Straková, Tatiana Tiagusheva, Klára Vetterová


Odborné vedení: PhDr. Milan Pech, Ph.D.


Absolventi UMPRUM 92/93: Martin Balcar, Michal Bauer, Martin Brčák, Veronika Bromová, Tomáš Coufal, Simona Černá, Ivan Dlabač, Milada Fischerová, Markéta Glover roz. Menšová, Alex Guerrero, Evžen Hanzalík, Filip Heyduk, Helena Hlušičková roz. Fingerová, Václav Hofmeister, Klára Horová roz. Kolářová, Roman Hudziec, Ondřej Chorý, Martin Kloda, Jiří Kočí, Oto Macek, Pavla Mejsnarová, Michal Mikula, Martina Mináriková, Václav Novák, Jolana Nováková roz. Krédlová, Petra Nováková Ondreičková, Tomáš Oslizlok, Markéta Othová, Lucie Rýdlová, Dominika Sládková roz. Paštéková, Pavel Šustr, Jana Švédová roz. Sepešiová, Andrea Tomanová roz. Borovská, Yvonne Váchová roz. Maneová, Eva Vlčková roz. Cvrčková, Petr Vogel


Výstavu pořádá Ústav dějin křesťanského umění KTF UK a Společnost Topičova salonu.


TZ: tým Crashtest 8

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám