• Aktuality

Aktuality

12. září 2018

Spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami připravuje na podzim osmý ročník celorepublikového festivalu Den architektury, do kterého jsou zapojena česká a moravská města a obce všech velikostí. Uskuteční se 28. září až 4. října. A letos poprvé se zapojí také Katolická teologická fakulta UK.


Celým letošním programem se jako hlavní linie vine téma „Architektura společně“, festival si připomíná výročí 100 let od založení Československa. Vybrané procházky a prohlídky se zaměří na typické architektonické styly první republiky, jako jsou kubismus, národní styl, purismus či funkcionalismus, představí to nejlepší, co vzniklo v uplynulých 100 letech, ale neopomenou ani dnešní podobu staveb a některé jejich transformace. Speciální pozornost bude věnovaná veřejným a kulturním stavbám a také veřejnému prostoru. Celý program naleznete na webových stránkách Dne architektury.


KTF UK se do akce zapojí prostřednictvím procházky s naším pedagogem dr. Vladimírem Czumalem, která se uskuteční 29.9.2018 od 14 hodin. Procházka se zaměří na období 1. republiky a stavby mladé demokratické společnosti. Představeny budou ty významy architektury, které Československá republika spojovala se vzdělaností a vysokým školstvím. Důraz bude kladen na dejvické spojení vysokých škol a armádních institucí. Dozvíte se tedy nejen o historii naší budovy, ale celého dejvického kampusu a přilehlých státních budov. Více o procházce zde.



Spolek Kruh se věnuje propagaci architektury. Vznikl jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění na Škole architektury v roce 2001, v reakci na nedostatek informací o současné architektuře. Hlavním cílem projektu Kruh je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu, otevřít ji pro smysluplnou diskusi a umožnit dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí.


Kruh doposud uspořádal přes 250 přednášek a diskusí o architektuře (včetně několika desítek mimořádných přednášek architektů a architektech ze zahraničí), pět tematických filmových festivalů a vydal pět sborníků o architektuře mapující činnost Kruhu formou rozhovorů s autory přednášek. Od roku 2010 Kruh pořádá celorepublikový festival Den Architektury.


Zdroj:

DA a KTF UK

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám