• Aktuality

Aktuality

18. května 2015

Nahlédněte do života naší fakulty se zpravodajem DOXA


David Vopřada, Dr.



Letos se na Katolické teologické fakultě zrodil nový zpravodaj, který si neklade za cíl pouze informovat o dění na fakultě, ale také rozvíjet dialog mezi vyučujícími, studenty a absolventy fakulty, kde se nestudují pouze teologické, ale také uměnovědné a historické obory. Po prvním čísle věnovaném bohoslužbě (liturgii) se druhé číslo zpravodaje DOXA věnuje výzvě papeže Františka k pastorační konverzi. Ta spočívá v proměňování církevních struktur, zvyklostí a projevů tak, aby se stávaly „přiměřenou cestou k hlásání křesťanského poselství v současném světě“.




Téma celého čísla sdružuje reprodukce obrazu Josefa Váchala, který zachycuje sv. Františka, když vejde do pobořeného kostela sv. Damiána a nalezne zde Ukřižovaného. Ten jej vyzve k opravě svého „domu, který se, jak vidíš, úplně hroutí“. Téma, které současný papež František dále rozvádí ve své exhortaci Evangelii gaudium, se pak rozvíjí v několika statích a rozhovorech věnujících se morální teologii (Jiří Skoblík), biblickým vědám (Jaroslav Brož), katechezi (Marie Zimmermannová) a vztahu teologie a umění (Norbert Schmidt).




Další rubriky čísla umožňují nahlédnout do dějin i současnosti fakulty. Nejprve se připomíná historie studia dějin umění na KTF UK, avšak v roce šestistého výročí smrti Jana Husa nelze opomenout alespoň krátké ohlédnutí za tímto zřejmě nejslavnějším absolventem pražské teologické fakulty. Poté se články věnují výjezdům našich studentů na zahraniční univerzity (Bologna), představení vědeckých projektů řešených v současnosti na KTF UK a informacím o možnostech studia na fakultě. Význam studia na teologické fakultě lze nahlédnout i prostřednictvím dvou rozhovorů s našimi absolventy – armádním kaplanem Janem Böhmem, který význam fakulty spatřuje ve formaci kritického myšlení a vědecké metody, a Radkou Těšínskou Lomičkovou o její doktorské práci věnující se znakové řeči ve středověkých klášterech, za niž letos získala Bolzanovu cenu.




Celý zpravodaj si můžete přečíst a volně stáhnout (http://www.ktf.cuni.cz/KTF-1264-version1-doxa_02_15web.pdf) Jednotlivé položky obsahu (na druhé stránce souboru) odkazují po kliknutí přímo na příslušné články. Další číslo zpravodaje by mělo vyjít v prosinci 2015.





Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám