• Aktuality

Aktuality

9. září 2021

Autoři výstavy Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh Petr Jindra a Michaela Ottová dne 8.9.2021 převzali uměleckou cenu města Plzně za rok 2020.


Výstavu uspořádala Západočeská galerie v Plzni, ve spolupráci s několika dalšími odbornými institucemi, mimo jiné i KTF UK. Ačkoli se autoři výstavy museli při její přípravě vyrovnat s nejednou obtíží a omezeními vzhledem k epidemiologické situaci, dosáhla výstava rekordní návštěvnosti. Výstava představila veřejnosti široké souvislosti vzniku madony i pozdější rozvoj jejího kultu. Významnost a jedinečnost výstavy umocnilo dočasné zapůjčení samotného originálu sochy, který bylo doposud možné vnímat pouze z velké vzdálenosti na hlavním oltáři chrámu sv. Bartoloměje v Plzni.

Umělecká cena města Plzně je udělována od roku 2013 za významnou uměleckou činnost, dílo či kulturní počin, které v předešlém roce významně obohatily kulturní dění a rozvoj města Plzně a přispěly k posílení jeho dobrého jména. Jednotlivce i instituce na ocenění v pěti kategoriích navrhuje odborná porota, jež vybírá z nominací zaslaných odbornou i laickou veřejností. Nominace musí odsouhlasit radní, konečné slovo má zastupitelstvo.



Zdroj: plzen.eu, M. Vymazalová

Foto: M. Ottová


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám