• Aktuality

Aktuality

CALL FOR PAPERS: Konference Smysl slov

Vyhlašujeme call for papers na konferenci studentů doktorských studijních programů na téma "SMYSL SLOV: O lidském myšlení a tvoření, o Božím stvoření, o člověku a Bohu", která se bude konat na KTF UK 17. října 2024. Své příspěvky můžete přihlašovat až do 22. září 2024. Podrobnosti o konferenci a přihlašovací formulář najdete v prokliku.

24. července 2024


Letní škola etiky pro americké studenty

V rámci dvacetileté spolupráce s Loyola University v Baltimoru probíhala i letos na naší fakultě během července intenzivní výuka etiky v podobě letní školy "Ethics: Contemporary Moral Issues". Letos jsme přivítali šestnáct amerických studentů a studentek, kteří si postupně osvojovali základní etické teorie a pojmy, podrobněji se seznámili s českou i evropskou zkušeností totalitních režimů a získali vhled do vybraných témat aplikované etiky.

22. července 2024


Rektorka navštívila naši fakultu

Ve středu dopoledne 17. července 2024 navštívila naši fakultu rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, aby se sešla s děkanem Jaroslavem Brožem, jeho rozšířeným kolegiem a dalšími přizvanými hosty. Během setkání bylo projednáno hned několik důležitých aktuálních témat. Děkujeme paní rektorce a zástupcům kolegia rektorky za návštěvu i za plodnou a konstruktivní diskusi.

18. července 2024


Zemřel PhDr. Karel Šprunk

Před několika dny, 3. července 2024 odešel na věčnost dlouholetý, zasloužilý učitel filosofie na naší fakultě, jeden z našich nejpřednějších překladatelů filosoficko-teologické literatury a sám i její ceněný autor, pan PhDr. Karel Šprunk.

8. července 2024


FOTOGALERIE: Konference Biblický jazyk u západních Slovanů

Katedra biblických věd a starých jazyků KTF UK pořádala ve dnech 28.–29. června 2024 tradiční, již sedmé mezinárodní sympozium na téma biblického překladu, jazyka a stylu v oblasti západoslovanských jazyků. První den konference zaznělo celkem 14 příspěvků a na druhý den se referující účastníci vypravili na vycházku s exkurzí na dávnou přemyslovskou metropoli, hradiště Levý Hradec, kde živé diskuse a konzultace pokračovaly až do pozdního odpoledne. Odkaz na fotogalerii z akce najdete v článku.

4. července 2024


Kniha Mlady Mikulicové vyhrála Soutěž vysoce kvalitních monografií na UK

V letošním ročníku Soutěže vysoce kvalitních monografií na UK zvítězila kniha dr. Mlady Mikulicové "Křesťané v Arábii před islámem. Stopy křesťanského života ve staroarabské poezii." Jsme nesmírně hrdí na tento mimořádný úspěch a gratulujeme Mladě Mikulicové k prvnímu místu! Děkujeme paní doktorce za skvělou reprezentaci naší fakulty kvalitním výzkumem a touto výjimečnou publikací a přejeme mnoho dalších úspěchů v její vědecké práci!

28. června 2024


Licenciátní studia liturgiky

I letos nabízíme ve spolupráci s Papežským liturgickým institutem sv. Anselma v Římě licenciátní studia liturgiky.

Studium trvá tři roky, probíhá formou několika blokových setkání v Praze a v Římě a samostudiem literatury. Je zakončeno státní rigorózní zkouškou a obhájobou písemné práce. Kurz je určen kněžím, kteří by rádi prohloubili své znalosti posvátné liturgie, ale z nejrůznějších důvodů pro ně není možné studium v zahraničí. Studium je plně kompatibilní s výkonem duchovní správy ve farnosti, není nutná znalost italštiny.

27. června 2024


Entrepreneurial and Intrapreneurial Project Management

Nepřehlédněte nabídku nového programu 4EU+ pro absolventy magisterského studia, doktorandy a postdocy napříč obory na téma Entrepreneurial and Intrapreneurial Project Management! Program poběží od listopadu 2024 do června 2025. Termín pro podání přihlášek je 31. 8. 2024.

Kompletní informace o programu a formulář pro přihlášení najdete na stránkách Centra pro přenos poznatků a technologií UK.

18. června 2024


Za každým erbem je poutavý příběh

V univerzitním magazínu Forum právě vyšel rozhovor s naším dlouholetým pedagogem dr. Milanem Bubnem! Jeho velkou vášní jsou znaky – ať už rodové, církevní, státní či městské. O heraldice napsal řadu ceněných publikací a je autorem i několika knih o řádech - několika z nich je dokonce sám nositelem.

O heraldice, jeho osobním životě a dalších zajímavých tématech se dočtete v rozhovoru.

11. června 2024


Nové kolegium děkana

Nové kolegium děkana Katolické Teologické fakulty Univerzity Karlovy bude mít tři proděkany. Proděkana pro vědu a zahraničí (doc. PhDr. Aleš Prázný, Ph.D.), proděkanku pro pregraduální studium a pedagogickou činnost (ThLic. Mgr. Lenka M. Demartini, PhD.) a proděkana pro doktorské studium a vědecko-pedagogické tituly (doc. PhDr. Martin Zlatohlávek, Ph.D.).

29. května 2024




Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám