• Aktuality

Aktuality

15. srpna 2018

Vyšlo nové číslo časopisu Salve, tentokráte věnované apoštolské exhortaci papeže Františka Amoris Laetitia. Do aktuálního čísla přispělo několik odborných pracovníků naší fakulty, výběrem dr. Petr Štica (Láska v rodině mezi ideálem, radostí a křehkostí.Stručné uvedení do posynodální apoštolské exhortace Amoris laetitia), dr. Benedikt Mohelník OP (Svátost manželství v exhortaci Amoris laetitia), dr. Lukáš Nosek (Status quaestionis – pochyby kolem 8. kapitoly Amoris laetitia). Online si z čísla můžete již nyní přečíst rozhovor s doc. Alešem Opatrným o Amoris laetitia – Unést napětí mezi ideálem a konkrétní situací lidí, zde.


Celý obsah aktuálního čísla Salve 1–2/2018 naleznete zde.



Obsáhlé dvojčíslo teologické revue Salve věnované posynodální exhortaci o lásce v rodině Amoris laetitia papeže Františka na víc než 200 stranách rozebírá z mnoha teologických ohledů dokument, který výrazným způsobem zaujal církevní i mimocírkevní prostředí. Přes veškerou pozornost, která mu byla věnována v zahraničí, u nás dosud chybí ucelenější pohled na celou exhortaci. Nejsou ani zprávy o tom, že by se v dohledné době chystalo vydání pastoračních pokynů pro aplikaci exhortace ve specifických podmínkách našich místních církví. Revue Salve tak svým čtenářům nabízí první komplexnější a hlubší seznámení s učením současného pontifika o manželství a rodině, které čerpá z plodů dvouetapové biskupské synody. Zvláštní pozornost je věnována i 8. kapitole exhortace, jež vyvolala nejvíce kontroverzí, které jsou též teologicky analyzované. Číslo Salve předkládá reprezentativní přehled hlavních témat vycházejících z celku exhortace, představuje českému čtenáři teologické studie z různých jazykových oblastí (francouzské, německé, hispánské a italské), a to včetně obsáhlých příspěvků domácích autorů. Zastoupeny jsou i různé teologické a spirituální školy reprezentované dominikány, jezuity či karmelitány.

Celé číslo Salve přesvědčivě ukazuje, že papež František v exhortaci Amoris laetitia nepřichází s nějakým novým učením, ale poklad tradice církevní nauky nově formuluje a hledá přiměřený způsob, jak adekvátně reagovat na otázky, které okolo manželství a rodiny vyvstávají v současném měnícím se komplikovaném světě. Celé číslo v neposlední řadě vybízí samotné katolické křesťany, kteří žijí v manželství, aby se začali svým rodinným životem zabývat nově a hlouběji, aby poznali, že se podněty papeže Františka týkají každého, kdo chce v tomto svém životním stavu skutečně realizovat lásku, jejímž zdrojem je Kristus.


Zdroj textu: Salve. Revue pro teologii a duchovní život, KTF UK


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám