Predátorské časopisy

Predátorské časopisy a vydavatelé

Pokud Vás zaujal některý nový či dosud neznámý open access časopis, před zasláním článku se doporučuje pečlivě posoudit jeho odborné kvality a vyhodnotit, zda náhodou nevykazuje znaky tzv. predátora.


Predátor je podvodný časopis či vydavatel, který zneužívá myšlenku zlaté cesty otevřeného přístupu ke svému obohacení, kdy pouze generuje zisk z publikačních poplatků, ale přitom nedodržuje zavedené standardy vědeckého publikování (řádné recenzní řízení atd.).


Vzhledem k rozdílným a mnohdy velmi vynalézavým praktikám predátorských vydavatelů někdy není snadné je na první pohled rozpoznat. Tipy jak prověřit důvěryhodnost časopisu a další užitečné informace naleznete na stránkách Centra pro podporu open science UK.



K dispozici je rovněž informační letáček Centra pro podporu open science


Užitečné rady poskytuje též stránka Vím, kde publikuji! vytvořená Iniciativou otevřeného přístupu AKVŠ ČR.


Pokud si nadále důvěryhodností a kvalitou časopisu nejste jisti, můžete požádat o názor svého školitele nebo zkušeného kolegu z oboru. Podporu při prověřování časopisů poskytuje rovněž Centrum pro podporu open science UK a fakultní koordinátor open access.


Pamatujte však, že ne každý open access časopis, který vybírá publikační poplatek, musí být nutně predátorský. Právě naopak – mnozí komerční vydavatelé publikují velmi seriózní a vědeckou komunitou uznávané časopisy.



Poslední změna: 28. červenec 2020 10:45 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám