Perugia očima Veroniky Lorencové

1. V jaké destinaci jste zahraniční pobyt absolvovala?

V jaké destinaci jste zahraniční pobyt absolvovala? Co Vás vedlo k výběru této destinace.

Perugia, Umbria, Itálie. Skvělá dostupnost leteckou dopravou z Vídně. Výborný výchozí bod pro další cesty po Itálii.


Hlavní osobnosti místního malířství, Pietra Perugina a Raffaela není možné ve městě minout. Řadu jejich děl vlastní jak národní galerie, tak soukromé sbírky a na jména těchto umělců narazíte doslova na každém rohu (Cappella San Severo). Fontana Maggiore na náměstí před katedrálou San Lorenzo, je symbol města a také hlavní bod setkávání. Kromě poklidného městského života, je pro Perugiu typický noční život. Ulice jsou do brzkých ranních hodin plné mladých lidí – italských turistů či studentů z místních univerzit. Umělecká čtvrť kolem Via della Viola je jedno z nejkrásnějších a nejcharakterističtějších míst v centru Perugie. Je to živá čtvrť plná taveren, kde si můžete vychutnat vynikající umbrijskou kuchyni. Je plná nástěnných maleb a pouličního umění. Povinná návštěva!


2. Jaký typ studijního programu jste absolvovala?

Studijní pobyt v rámci PhD. studia


3. Jak jste zvládala cizí jazyk?

Bylo pro Vás náročné komunikovat, absolvovat výuku, případně složit závěrečné atestace?

Komunikace nebyla nejmenší problém. Více méně je všude možné domluvit se anglicky nebo se základní znalostí italštiny. Všude jsou velice komunikativní a milí lidé.


4. Čím Vás pobyt nejvíce obohatil? Co pokládáte za nejvíce přínosné?

Objevení regionu Umbria, který je možné méně známý o to více však zajímavý a plný krásných míst a úžasných uměleckých děl. Historie regionu je plná jmen velkých osobností - od svatého Františka z Assisi až po Pietra Perugina.


5. Doporučila byste studijní pobyt v zahraničí dalším studentům?

Určitě ano. Perugia je studentským městem. Sídlí zde jedna z nejstarších univerzit Università degli Studi di Perugia a také Università per Stranieri di Perugia. Je zde několik veřejně přístupných knihoven, kde se dá během dne pracovat a studovat.


6. Jaké památky, církevní stavby, muzea a galerie jste navštívili a která osobně pokládáte za nejzajímavější?

Přímo v Perugii sídlí Galleria Nazionale dell'Umbria, hlavní galerie regionu. Dále je tu několik dalších galerií, muzeí a soukromých sbírek, které stojí za to navštívit a které připravují také řadu krátkodobých výstav (např. Museo dell’Accademia di Belle Arti, Palazzo Baldeschi al Corso, Museo civico di Palazzo della Penna, Museo Capitolare e area archeologica della Cattedrale di San Lorenzo, M.A.N.U. – Museo Archeologico Nazionale dell’Umbria). Nikam se nemusí cestovat, všude se dá dojít krátkou procházkou. Jednou z hlavních památek ve městě je pak úchvatné Collegio del Cambio, s nástěnnými malbami Pietra Perugina nebo Rafaelova nástěnná malba Nejsvětější Trojice v Cappella San Severo. Nutností je pak také vidět katedrálu San Lorenzo, před níž se nachází slavná Fontana Maggiore, od N. Pisana. Ale protože je Perugia jedno z nejstarších etruských měst, je zde také několik etruských památek, například Pozzo Etrusco s expozicí o nejstarší historii města. Perugia je ale také skvělý výchozí bod pro další cesty. Vlakem je možné za pár euro dojet jak do Foligna, Arezza, Gubbia nebo k jezeru Trasimeno. Za cestu však v každém případě stojí blízké Assisi s Giottovými freskami ze života sv. Františka.


7. Seznámili jste se v rámci zahraničního pobytu s nějakými významnými osobnostmi z oblasti historie, kultury, dějin umění, církve?   

Ne


8. Fotografie

Několik fotografií, které vystihují atmosféru místa.





Poslední změna: 3. leden 2023 14:09 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám