Lovaň očima Věry Machancové

Pohled na kostel sv. Petra na hlavním náměstí.



1. V jaké destinaci jste zahraniční pobyt absolvovala? Co Vás vedlo k výběru této destinace.

Pro svůj studijní pobyt jsem si vybrala Belgii, konkrétně univerzitu KU Leuven v Lovani, což je město nacházející se ani ne půlhodinky od Bruselu. Delší pobyt v zahraničí jsem zvažovala již dlouho, především mě zajímalo, jak se můj obor vyučuje jinde a lákalo mě získání nových obohacujících zkušeností. Univerzita v Lovani, jež patří mezi stovku nejlepších světových univerzit se tedy zdála jako více než lákavou volbou. Každý, kdo pak četl knížky Jarmily Vackové a má slabost pro nizozemský realismus, určitě dokáže pochopit moji touhu, blíže poznat národ a kraj, ve kterém se zrodil.


2. Jaký typ studijního programu jste absolvovala? (Erasmus+ tj.pobyt na univerzitě nebo praktická stáž, nebo jiné).

Absolvovala jsem jednosemestrální studijní pobyt na fakultě uměních na KU Leuven v Lovani.



Hranolky zdarma hned v první den školy

Uvítací hodina pro všechny nově nastupující zahraniční studenty

Odpočinková místnost v budově rezidence, kde jsem pobývala.


Odpočinková místnost v budově rezidence, kde jsem pobývala. V době zkouškového období se změnila ve studijní prostory.


3. Jak jste zvládala cizí jazyk? Bylo pro Vás náročné komunikovat, absolvovat výuku, případně složit závěrečné atestace?

Belgičané umějí velmi dobře anglicky, takže se nikde nemáte problém dorozumět. Lovaň samotná má něco lehce přes sto tisíc obyvatel, z čehož přes polovinu tvoří studenti a 20 % z toho tvoří zahraniční studenti, což vytváří na univerzitě velmi živé a dynamické prostředí se silnou mezinárodní atmosférou. Skvělé na tom je, že nemáte nejmenší problém si najít

kamarády a anglicky mluví velmi dobře všichni, zároveň to ale zvedá nároky na vás jako na zahraničního studenta. Na univerzitě máte možnost si zapsat hodiny i v jiných jazycích, než je pouze angličtina, například ve francouzštině a někdy i v němčině. Úroveň přednášek je vysoká a výběr předmětů poměrně rozsáhlý. U předmětů, jež jsem měla zapsané, vyučující vyžadovali aktivní zapojení studentů v hodinách a často jsme během hodin i diskutovali na téma, s nímž bylo potřeba se dopředu seznámit, takže minimálně bez úrovně B2 v angličtině se při výuce neobejdete. Závěrečné zkoušky mi nepřišly přehnaně těžké, ale ani úplně jednoduché, myslím však, že s pravidelnou přípravou se daly bez větších obtíží zvládnout. Musím říct, že mi studium zabralo poměrně dost času, hlavně proto, že jsme pravidelně dostávali články a publikace ke čtení a na některé předměty jsem musela mimo jiné i pravidelně odevzdávat krátké reporty. Pořád zde ale zbývalo dost času na cestování a univerzitní aktivity, pořádané univerzitními spolky, jichž bylo opravdu hojně. 


Erasmushuis, kde jsem absolvovala většinu přednášek

Oslavy po zkouškách

Pangea. Prostory spolku Pangea, volně přístupné k setkávání s ostatními studenty. Místo spolkových večírků a jiných programů


4. Čím Vás pobyt nejvíce obohatil? Co pokládáte za nejvíce přínosné?

Moje fakulta je menší a mít možnost stát se součástí takto dynamického prostředí a kolektivu, bylo v mnoha směrech velmi inspirativní.


5. Doporučila byste studijní pobyt v zahraničí dalším studentům?

Určitě, jedná se o skvělou zkušenost, za kterou jsem velmi vděčná.


Hlavní budova naší fakulty

Výhled ze studentské kavárničky nacházející se přímo v budově hlavní fakulty


5. Jaké památky, církevní stavby, muzea a galerie jste navštívili a která osobně pokládáte za nejzajímavější?

Jako jednu z velkých výhod pobytu v Belgii pokládám možnost rychle ji celou procestovat. V horizontu dvou hodin se dostanete kamkoliv po celé zemi, což znamená, že nic nemusíte dlouze plánovat a připravovat. Když vás popadne chuť objevovat, můžete se o víkendu ráno, nebo dokonce kolem oběda rozhodnout a vyrazit na výlet do Gentu, Brugg, Antverp, Ostende, Liege a k večeru být zase doma. Historická centra v těchto městech nejsou příliš velká, a tak si v klidu vše stihnete projít. Pokud by vás už Belgie a její města trošku omrzela, jednodenní výlet zvládnete i do Paříže, vlakem jste tam z Bruselu za hodinu a půl, což je skutečně neuvěřitelné. Německo je taky kousíček, a tak podniknout výlet do Cách se taky určitě vyplatí. Navíc pokud nechcete, nikdy nemusíte jet sami, vždycky najdete spoustu dalších nadšených zahraničních studentů, kteří rádi vyrazí s vámi.


Arenberg Castle v Lovani

Z výletu do Gentu za Gentským oltářem


Určitě stojí za to navštívit Koninklijke Musea voor Schone Kunstenvan België v Bruselu, jehož součástí je jak sbírka starých mistrů, obzvláště rozsáhlá je samozřejmě kolekce nizozemských mistrů. Pokud vás ale láká spíše něco modernějšího, tak v podstatě pod jednou střechou se nachází sbírka Magrittových děl, spadající pod Magritte museum. Nevynechala bych ani Museum of Fine Arts v Gentu, či Groeninge museum v Bruggách s díly „vlámských primitivů“. Když už jsem zmínila Gent, tak při jeho návštěvě určitě nemůžete opomenout katedrálu sv. Bavona s Gentským oltářem, opravdu žádná reprodukce, kterou jsem doposud viděla, nedokázala nahradit ten zážitek a atmosféru, jako když jsem ho měla možnost spatřit naživo. Úchvatné.


6. Seznámili jste se v rámci zahraničního pobytu s nějakými významnými osobnostmi z oblasti historie, kultury, dějin umění, církve?

Součástí výuky byla i předem naplánovaná sezení s pozvanými hosty. Osobně jsem měla možnost se například setkat s irskou spisovatelkou Anne Enright, během pořádaného autorského čtení. Dále jsme dostali pozvánku na vernisáž výstavy Europa Oxalá v Royal Museum for Central Africa v Tervuren, a v rámci výuky jsem měla možnost uskutečnit rozhovor s umělcem Aimé Ntakiyica, jež patřil mezi umělce kteří vystavovali právě na výstavě Europa Oxalá. Skutečně, pokud byl člověk dostatečně aktivní, zajímavých příležitostí se zapojit, či blíže se seznámit s uměleckou sférou bylo poměrně dosti. Sama jsem se zvládla propašovat na exkurzi předmětu, jež jsem vůbec neměla zapsaný, a to do KBR the Royal Library of Belgium, kde jsem měla možnost si prohlédnout jinak nepřístupnou část jejich vzácných sbírek tisků a kreseb.


Výstava Europa Oxalá v Royal Museum for Central Africa v Tervuren

Z vernisáže výstavy Europa Oxalá v Royal Museum for Central Africa v Tervuren


9. Prostor pro sdělení, které nezaznělo, a které byste případně chtěli připojit, něco, co pokládáte za důležité z vlastní zkušenosti, co by Vám osobně pomohlo při rozhodnutí vycestovat apod.

Na závěr bych chtěla povzbudit kohokoliv, kdo by chtěl vyrazit do zahraničí, ale z různých důvodů ještě váhá. Samozřejmě, je zde spousta povinných formulářů, jež musíte přežít, a věcí jež musíte zařídit. Ale stojí to za to! Měla jsem možnost poznat tolik úžasných lidí a vidět tolik krásných míst. Ano, mohli byste si říci, že vycestovat na dovolenou se dá i tak. Ale pokud se stanete opravdu součástí jiné fakulty a žijete tam, otevře vám to úplně jiné možnosti a svět, který jen čeká, než ho prozkoumáte. A jeden praktický tip na úplný závěr. Pokud byste si pak vybrali Lovaň, tak určitě doporučuji si shánět bydlení co nejdříve.


Z vernisáže výstavy Europa Oxalá v Royal Museum for Central Africa v Tervuren

Fotografie ze studentské konference předmětu Avant-Garde studies, kde jsme prezentovali každý náš semestrální výzkum

Univerzitní knihovna



Poslední změna: 23. březen 2023 08:28 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám