Irsko očima Kristýny Hervertové

Park za mým univerzitním městečkem Maynoothem, který je známý pro svůj CARTON HOUSE a také to, že se v něm pořádají golfové turnaje. (Golf je původem z Irska a já se ani po tomto zjištění nedivila. Irské kopcovité krajiny jsou pro golf jako stvořené.)

Cesta v irském národním parku Connemara, v hrabství Galwaye, na západě Irska. Západní Irsko je typické pro svou krajinu, folklór a rozsáhlé stáda oveček.  Pohled na Galwayskou hlavní třídu, která je proslulá svými malými krámky a taky pestrobarevnýma vlaječkama. Hledala jsem tam českou, ale bohužel jsem jí nenašla.

Cesta v irském národním parku Connemara, v hrabství Galwaye, na západě Irska. Západní Irsko je typické pro svou krajinu, folklór a rozsáhlé stáda oveček.


1. V jaké destinaci jste zahraniční pobyt absolvovala? Co Vás vedlo k výběru této destinace

Svůj pobyt v zahraničí jsem strávila na Smaragdovém ostrově, v Irsku. Na výběr destinace se podílela hlavně jazyková složka s angličtinou a touha navštívit Britské Ostrovy, na kterých jsem nikdy do té doby nebyla.


2. Jaký typ studijního programu jste absolvovala?

Můj studijní program byl Erasmus+.


3. Jak jste zvládala cizí jazyk? Bylo pro Vás náročné komunikovat, absolvovat výuku, případně složit závěrečné atestace?

Jazykové nároky jsou v angličtině cca B1. Kdo straší, že budete potřebovat v Irsku irštinu, straší zbytečně. Předměty jsou vyučovány běžnou formou základní komunikace a pokud si vyloženě nevyberete moc odborný předmět (filosofie, sociologie atd.) s novými slovíčky, dají se předměty opravdu zvládnout. Velký podíl na tom mají právě učitelé, kteří jsou vstřícní a ochotní a veškeré materiály k předmětům dávají na Moodl. Obecně lidé jsou v Irsku úžasně chápaví a moc milí. Takže i když třeba máte s angličtinou problém jako já, není se čeho bát. Irové jsou vždy nápomocni, vstřícní a milí.


Významné irské místo Glandalough, a jeho pověstné hory se starodávným hřbitovem a typickými keltskými kříži, které lze najít po celém Irsku! Spíš je netypické, když narazíte na nějaký obyčejný kříž a ne na tento keltský.

Na jednom mém z nejoblíbějších míst, co se týče irské přírody, na Knocknareaře, v hrabství Sligo. Bylo z ní vidět na Atlantický oceán a kolem ní hory. Všude nádherná příroda.

Dublinský Howth - další předměstí, které je celé na ostrově a lehce se na něj lze dostat z Maynoothu pomocí levné studentské jízdenky LeapCart. (Podobně jako na zajížďku do Dún Laoghaire.)


4. Čím Vás pobyt nejvíce obohatil? Co pokládáte za nejvíce přínosné?

Samotnou zkušenost vyjet, poznat, jaké je to studovat v jiné zemi/jazyce/školním systému. Objevovat, navázat nová přátelství a zdokonalovat se v jazyce.


5. Doporučila byste studijní pobyt v zahraničí dalším studentům?

Určitě jeďte! Je to skvělá zkušenost ať už z jazykového hlediska, tak z osamostatnění či zkrátka poznávaní nové kultury.


Pohled na jeden z útesů v hrabství Kerry.


6. Jaké památky, církevní stavby, muzea a galerie jste navštívili a která osobně pokládáte za nejzajímavější?


Irsko je plné kulturních institucí, památek, odkazu historie. Kdybych měla vybrat pár příkladů, tak jsem měla příležitost navštívit několik dublinských muzeí, pár kostelů po celém Irsku a také staré irská kulturní památková místa. Velmi zajímavá byla například věznice v Corku, Galwayský kostel který vypadal jako z Ravenny za její největší slávy, nebo panství ve Sligu inspirující svou historií (v návaznosti na v historii na město) Brahama Stokera k napsání Drákuly. Mými dvěma nejoblíbenějšími kulturními místy jsou Emigrantské muzeum v Dublinu anebo Emain Macha. Starý irský skanzem se nachází se v Severním Irsku, kam jsme jeli se školou na exkurzy. Jedna přednášející na s sebou na výlet vzala kriketovou hůl (kriket je původem z Irska) a mohli jsme si tam zahrát kriket, jako v dětství jeden z irských bohů Cú Chulainn.


Dún Laoghaire, přístav na jižním pobřeží Dublinu, který je z Maynoothu dostupný pomocí hromadné dopravy.

Fotka z Inishmore, z jednoho z největších Arranských ostrovů. Jeli jsme k němu z Galwaye lodí, která se nebezpečně houpala. Kvůli děsivému houpání jsem si pak ani moc neužila okružní plavbu zpět, kdy jsme proplouvali zpátky do Galawye, kolem Moherských útesů.

Porovnání mé velikosti a velikosti nejslavnější katedrály v Dublinu - ne-li v celém Irsku -, katedrály svatého Patrika. Kupodivu nebyla katedrála přímo v centru, muselo se k ní jít z hlavních uliček jít cca 15 minut pěšky.


7. Seznámili jste se v rámci zahraničního pobytu s nějakými významnými osobnostmi z oblasti historie, kultury, dějin umění, církve?

Pasivně ano.


8. Prostor pro sdělení, které nezaznělo, a které byste případně chtěli připojit. Něco, co pokládáte za důležité z vlastní zkušenosti, co by Vám osobně pomohlo při rozhodnutí vycestovat apod.

Rozhodnutí vycestovat bylo podníceno velkou podporu od naší fakulty + velkou podporou mých blízkých. Za obě podpory jsem neskutečně vděčná. Byl to úžasný zážitek a já se ani nenadála, jak rychle můj Erasmus v Irsku utekl. Získala jsem krásné zážitky, nové přátele a cenné zkušenosti. Děkuji ještě jednou za zprostředkování mého Erasmu, který se mi navždy zapsal do srdce. Další informace o mém pobytu v Irsku naleznete na webu Charles Abroad.



Univerzita Svatého Patrika jednou ráno.


Poslední změna: 6. září 2023 09:02 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy

Thákurova 3, Praha 6, 160 00

IČO: 00216208 DIČ: CZ00216208

číslo účtu: 32034061/0100

Identifikátor datové schránky: piyj9b4


Další kontakty



Jak k nám